Esofagita Candidozica

De obicei, dar nu mereu, această formă de infecţie este similară candidozei orofaringiene (OPC), însă la pacienţii cu HIV-SIDA are caracteristici unice.

Factorii de risc pentru esofagita candidozică sunt aceeaşi ca şi pentru candidoză orofaringiană şi la fel ca şi pentru candidoza orofaringiană, esofagita candidozică a primit o atenţie deosebită, încă de la începutul epidemiei de HIV. Între 3-10% dintre pacienţii infectaţi cu HIV, solicită îngrijire medicală, ca rezultat al primului lor episod de esofagită candidozică.

Incidenţa apariţiei esofagitei în rândul pacienţilor infectaţi cu HIV, a fost raportată ca fiind mai mare de 15-20% şi chiar dacă primesc tratament antiretroviral, pacienţii cu SIDA avansată, de multe ori au de suferit enorm datorită esofagitei candidozice.

La fel ca şi pentru candidoză orofaringiană, Candida albicans este responsabil pentru marea majoritate a cazurilor de infecţie simptomatică.

Esofagita candidozică este cauzată de suprapopularea fungică a esofagului, imunitate celulară diminuată sau ambele.

Suprapopularea cu candida apare de obicei în staza esofagiană din cadrul motilităţii anormale a esofagului: acalazia sau sclerodermia sau cauze mecanice: stricturi.

Diminuarea imunităţii mediate celular apare în terapia imunosupresivă: agenţi citotoxici, corticosteroizi, neoplasme sau SIDA.

Candidoza cronică cutanatomucoasă este o imunodeficienţă congenitală care asociază şi esofagita candidozică.

Candida albicans este cel mai des întâlnit patogen, dar s-au relatat şi cazuri de candidoză cu: Candida tropicalis, Candida glabrata sau Candida parapsilosis.

Aspectul patologic al candidozei este variat de la câteva pete albe pe mucoasă până la candidoză densă, cu aspect pseudomembranos, cu celule epiteliale descuamate şi fibrina.

Fungii de candida trăiesc pe întreaga suprafaţă a corpului nostru iar în anumite condiţii favorizante suprapopulează anumite arii determinând infecţii.

În mod particular aceştia se dezvoltă excesiv în zonele calde, umede şi întunecoase. Rar candida poate deveni sistemică în care 75% dintre bolnavi decedează.

*DISCLAIMER: Informațiile de pe acest site, sau din materialele prezentate/promovate pe site nu vor să înlocuiască sfaturile unui medic specialist. Recomandăm cu tărie consultarea unui medic specialist înainte de a lua orice decizie cu privire la sănătatea dvs, indiferent că este vorba despre infecții micotice sau alte afecțiuni/boli. Rezultatele prezentate pe site diferă de la o persoană la alta în funcție de factori precum răspunsul organismului, gradul afecțiunii, modul în care este înțeles și aplicat tratamentul, regimul alimentar și mentalul, de aceea dvs puteți obține rezultate diferite. Vă rugăm înainte de a lua orice decizie consultați un medic specialist.