Istoria Candidozei

Langenbeck în 1839 în Germania a fost primul care a demonstrat că o ciupercă din tipul drojdiilor, ar provoca candidoza. Deasemeni, el a descoperit că o ciupercă este cea care provocă aftele (o infecţie pe cale orală).

Candida ca gen şi specia Candida albicans, au fost definite într-o teză de către botanista Christine Marie Berkhout de la Universitatea din Utrecht. Ea a descris ciuperca în teza să de doctorat, în 1923.

De-a lungul anilor, clasificarea genurilor şi a speciilor a evoluat. Nume acum depăşite pentru acest gen includ, Mycotorula şi Torulopsis. Specii cunoscute în trecut cu alt nume, sunt Monilia albicans Oidium albicans.

Genul Candida include aproximativ 150 de specii diferite. Cu toate acestea doar aproximativ şase sunt considerate ca fiind cauzatoare de infecţii umane. Candida albicans este specia cea mai semnificativă. Alte specii responsabile pentru bolile umane includ Candida tropicalis, Candida glabrata, Candida krusei, Candida parapsilosis, Candida dubliniensis, şi Candida lusitana.

Există o floră prezentă permanent în tubul digestiv, în vagin, pe piele, fără a cauza vreo problemă. Această floră este formată din microorganisme cu rol de protecţie (Lactobacilus) cât şi din microorganisme potenţial patogene (Candida).

Cele cu rol de protecţie menţin o aciditate vaginală în aşa fel încât bacteriile potenţial patogene să nu se poată dezvolta. Dacă organismul este sănătos, prezenţa bacteriilor posibil patogene este ţinută sub control.

În anumite condiţii echilibrul din organism este rupt, ele multiplicându-se excesiv şi provocând infecţii. De aceea trebuie făcută distincţie între prezenţa Candidei care este normală şi Candida în exces ceea ce înseamnă stare patogenă → Candidoză.

Nu există persoană care să nu fie afectată de Candida într-o măsură mai mare sau mai mică. Lăsată netratată Candida se poate generaliza la nivelul întregului organism.

Conform statisticilor, 3 din 4 femei se confruntă cu candidoza vaginală cel puţin o dată de-a lungul vieţii. Multe femei se plâng că nu au scăpat de această afecţiune după ani de tratament. Motivele sunt multiple şi nu este suficient doar să tratam boala, ci trebuie determinate cauzele care au dus la apariţia şi recidiva ei. Identificarea factorilor se poate face împreună cu medicul specialist, de aceea un control ginecologic este obligatoriu.

 

*DISCLAIMER: Informațiile de pe acest site, sau din materialele prezentate/promovate pe site nu vor să înlocuiască sfaturile unui medic specialist. Recomandăm cu tărie consultarea unui medic specialist înainte de a lua orice decizie cu privire la sănătatea dvs, indiferent că este vorba despre infecții micotice sau alte afecțiuni/boli. Rezultatele prezentate pe site diferă de la o persoană la alta în funcție de factori precum răspunsul organismului, gradul afecțiunii, modul în care este înțeles și aplicat tratamentul, regimul alimentar și mentalul, de aceea dvs puteți obține rezultate diferite. Vă rugăm înainte de a lua orice decizie consultați un medic specialist.