Despre candidoza – Partea IV

Candida poate fi găsită în sol, pe obiecte, produse alimentare, precum şi medii spitaliceşti. Cu toate acestea, rar speciile de Candida produc contaminare.

Candida sunt comensuale normale la om şi pot fi contactate de la mai multe surse, atât la persoanele sănătoase cât şi la cei bolnavi.

Însă, Candida poate produce, de asemenea, o mare varietate de infecţii, iar distincţia între colonizare şi infecţie poate fi uneori o provocare. Chiar dacă bolile legate de Candida au fost cunoscute de secole, importanţa condiţiilor în care devine patogenă a crescut ca relevanţa în ultimele două decenii.

O schimbare dramatică în epidemiologia bolilor infecţioase a avut loc odată cu apariţia de noi chimioterapice, noi medicamente imunosupresoare, transplantul de organe, alimentaţia parenterală[1], antibiotice cu spectru larg şi avansate tehnici chirurgicale. În acest scenariu nou, infecţiile fungice au apărut ca un aspect critic în organismele gazdă compromise. Printre acestea, contaminările cu Candida reprezintă cele mai comune contaminări fungice patogene.

Candida concurează cu bacteriile, ca fiind una dintre principalele cauze ale infecţiilor nozocomiale[2]. Capacitatea Candidei de a produce candidoză orofaringiană la pacienţii cu HIV-SIDA, a făcut ca această infecţie să primeze asupra acestui tip de pacienţi (imunodeprimaţi).

[1] În afara canalului alimentar. Se referă la administrările terapeutice făcute pe alte căi decât pe cea digestivă.

[2] Infecţia nozocomială este infecţia dobândită de pacient în cursul spitalizării pentru o altă afecţiune (contaminarea bacteriană anterioară internării cu manifestare cliniăa intraspitalicească nu reprezintă o infecţie nozocomială), cel mai adesea manifestată clinic pe parcursul internării actuale, dar posibil si după externare.

*DISCLAIMER: Informațiile de pe acest site, sau din materialele prezentate/promovate pe site nu vor să înlocuiască sfaturile unui medic specialist. Recomandăm cu tărie consultarea unui medic specialist înainte de a lua orice decizie cu privire la sănătatea dvs, indiferent că este vorba despre infecții micotice sau alte afecțiuni/boli. Rezultatele prezentate pe site diferă de la o persoană la alta în funcție de factori precum răspunsul organismului, gradul afecțiunii, modul în care este înțeles și aplicat tratamentul, regimul alimentar și mentalul, de aceea dvs puteți obține rezultate diferite. Vă rugăm înainte de a lua orice decizie consultați un medic specialist.