Despre Candidoze – Partea I

Candida albicans provoacă aproape 100% din cazurile de candidoză orofaringiană şi cel puţin 90% din cazurile de candida vulvovaginală.

Infecţia este posibilă de la naştere, ba chiar dinainte. Cercetări recente au evidenţiat prezenţa candidei în sânge. Ba chiar şi la unii bolnavi leucemici.

Analizele de sânge ce dovedesc prezenţa de colesterol cu valori ridicate la persoane cu greutate normală ori subponderale şi care îşi controlează caloriile alimentare se datorează adesea prezenţei unei candidoze ce persistă în tubul digestiv.

Cercetări recente au dovedit că, în formele sale active, candida aderă şi la celulele ce căptuşesc vasele de sânge, inclusiv inima, pe care le poate deteriora, prin creşterea vâscozităţii şi apariţia trombozelor.

Candida aderă şi la celulele ce căptuşesc organele cavitare (tub digestiv, căi biliare, urinare), pe care le inflamează, le ulcerează acut şi cronic, făcându-le susceptibile la procese de cancerizare. în concluzie, dacă există şi nu este tratată, candidoza prezintă riscuri mari pentru sănătate şi chiar pentru viaţă, mai ales ca prezenţa ei nu este uşor de evidenţiat.

Introdusă în organism împreună cu alimentele, celula fungică “dăinuie” în stomac şi intestine, fiind ţinută o vreme în frâu de flora intestinală sănătoasă şi de soliditatea imunităţii.

În această fază candida nu dă simptome. Problemele apar când starea de normalitate este perturbată. Celulelor levurice le cresc un fel de rădăcini, nişte structuri tubulare inframicroscopice, numite hyphe, care se dezvoltă în colonii întinse de mucegaiuri şi de ciuperci. Acestea se insinuează printre celulele mucoasei peretelui intestinal şi varsă zeci de toxine (circa 75) în sânge, sugând concomitent substanţele de care au nevoie pentru a se dezvolta, în zone unde nici cu gândul nu putem gândi.

Multe din bolile ce par de la sine stătătoare pot fi în realitate manifestări ale infecţiei candidozice sau cu alte ciuperci. Toxinele de candida diminuează activitatea globulelor albe, putând amplifica toxicitatea stafilococică de circa o sută de mii de ori!

Agresiunea candidei începe în stomac şi intestine, apoi trece în sânge, răspândindu-se în diverse localizări, cea mai gravă fiind candidoză polisistemică cronică, o adevărată septicemie. Pericolul candidozei pândeşte orice persoană ce a făcut tratamente cu antibiotice, citostatice, radiaţii, imunodepresive, cortizon, hormoni, pilule contraceptive orale, dar şi pe marii consumatori de dulciuri.

Atunci când Candida invadează organismul, alte specii de Candida încep să fie observate cu frecvenţă crescută.

Candida (Figura 1) este denumirea unor ciuperci (gen de levuri) ce cuprinde microorganisme unicelulare, prezente în mod normal în gât, gură sau zonele genito-urinare şi în intestine (în special Candida albicans).

Ea poate fi benefică în identificarea şi eliminarea bacteriilor “neprietenoase”, cu potenţial patogen şi a bolilor provocate de microbii din intestine. Candida albicans, prin urmare, poate ajuta organismul într-o anumită măsură.

Candida albicans este un organism endogen[1]. Acesta poate fi găsit în 40 până la 80% din totalul fiinţelor umane. Ea este prezentă în gură, în intestin şi în vagin.

Dacă organismul nostru reuşeşte să menţină un echilibru între mediul acid şi cel alcalin, sistemul nostru imunitar este suficient de puternic, iar bacteriile probiotice sunt mai numeroase decât organismele Candida, atunci acestea din urmă îşi păstrează un nivel optim. O persoană sănătoasă poate avea milioane de bacterii Candida care, în asemenea condiţii, sunt benefice.

Cât timp se prezintă sub formă de celule individuale (fungi), nu ridică probleme, dar când are condiţii bune de viaţă şi se dezvoltă în reţele, în mucegaiuri şi colonii, candida devine sursa de infecţie pentru om. Există multe specii de Candida care cauzează boala. Infecţiile provocate de toate speciile de Candida se numesc candidoză.

[1] Care este produs în interiorul organismului. /<fr. endogene

*DISCLAIMER: Informațiile de pe acest site, sau din materialele prezentate/promovate pe site nu vor să înlocuiască sfaturile unui medic specialist. Recomandăm cu tărie consultarea unui medic specialist înainte de a lua orice decizie cu privire la sănătatea dvs, indiferent că este vorba despre infecții micotice sau alte afecțiuni/boli. Rezultatele prezentate pe site diferă de la o persoană la alta în funcție de factori precum răspunsul organismului, gradul afecțiunii, modul în care este înțeles și aplicat tratamentul, regimul alimentar și mentalul, de aceea dvs puteți obține rezultate diferite. Vă rugăm înainte de a lua orice decizie consultați un medic specialist.